Nieuwsbrief september 2017

Door het afwisselen van regen en zon deze zomer hebben de koeien voldoende gras kunnen eten. Ze staan blakend van gezondheid met blinkende vachten, we hebben een nieuwe borstel (zie foto) voor ze gekocht, die dag en nacht aan het draaien is!, in de wei. Waar koeien last van hebben in de zomer maanden zijn de vliegen en horzels. Bij 2 koeien hebben ze in hun oog geprikt waardoor er een ontsteking is ontstaan. Ze tranen eerst veel en daarna komt er een vlies op het oog. Om een koe te behandelen moeten we de koe vast zetten in het voederrek en nog een touw om de kop en snuit zodat ze niet kunnen bewegen. Een oog is delicaat dus moeten we zeker zijn dat de koe stabiel is tijdens de behandeling. Een beetje oogzalf en na een paar dagen geneest het oog.

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over onze poel en de link met de pas geboren kafjes die diaree kregen. Door de regen is de poel regelmatig aangevuld en hebben we geen last meer van diaree bij de kalfjes. Het blijft nog wel de vraag of dit de oorzaak was van de infecties? Uiteindelijk hebben we dan geen afrastering geplaatst om de poel.

Tijdens de EK finale voetbal voor vrouwen is er een kalfje geboren en we hebben haar vernoemd naar Lieke, een speelster uit het Nederlandse team. (zie foto) Er zijn de laatste tijd nogal wat stiertjes geboren daarom waren we blij met een vaarsje.

In de aangrenzende weide aan het huis hebben we de wei uitgebreid om zo meer koeien “thuis” te laten grazen. Dit was het laatste jaar dat de tarwe er stond. De tarwe is geoogst en zit nu in de silo. De stengels van de tarwe moeten eerst goed drogen voordat het geperst kan worden. Het wordt telkens gedraaid zodat het goed kan drogen (zie foto) en gebruikt kan worden als stro voor in de stal. Op de nieuwe weide komt het gras al behoorlijk op en over niet al te lange tijd kunnen de koeien erop grazen zodra de palen zijn geplaatst en er draad is gespannen. We willen aan de kant van de weg en weide een limburgse haag laten groeien. Dit is een mengeling van verschillende haagsoorten, beuk, sleedoorn, meidoorn, kornoelje, wilde klimroos. Vogels nestelen graag in een haag en het is een mooie groene wal in het landschap.

Een prachtige nazomer gewenst,

Zef en Ingrid