Nieuwsbrief mei 2017

De bloesem is bijna uitgebloeid en de plotse nachtvorst zorgde bij de fruittelers en wijnboeren voor kopzorgen. In alle haast werd er zoveel mogelijk gedaan om te voorkomen dat de bloesem zou bevriezen. In Limburg mag en kan men niet beregenen omdat het grondwater 80 meter diep zit. De andere oplossingen zijn om netten over de fruitbomen te hangen of warmte blazers tussen de rijen te zetten. Nu is het afwachten of het heeft geholpen!

Het zonnige weer is ondanks de koude temperatuur, een feest voor onze koeien! Ze lopen buiten en eten de jonge blaadjes van onze oude fruitbomen die in de wei staan. Het is alleen mogelijk voor de grootste koeien of langste nekken maar ook deze moeten zich rekken om er bij te kunnen. Na jaren is er onderaan een kaalslag ontstaan. Zo zijn de bomen wel mooi gelijkmatig “gesnoeid”.

De volwassen stieren lopen ook buiten op hun apart weide gescheiden van de koeien. De stal is aardig leeg geworden op enkele koeien na die moeten kalveren of die extra verzorging nodig hebben. Op het moment is er een koe met kalf die alle lange tijd, 2 maanden, onze aandacht vraagt. Het kalfje wilde bij de geboorte niet drinken, de reden is voor ons niet duidelijk. De eerste maand hebben we haar sondes moeten geven omdat ze niet genoeg dronk aan de uier en de fles ook niet ging. Na een maand mag dit niet meer omdat anders de pens werking niet op gang kan komen. Bij de koe pakt ze alleen de voorste uiers maar daar had ze niet genoeg aan. Er was geen andere mogelijkheid om haar te laten drinken dan de fles. Dat betekende eerst handmatig melken en daarna de fles met aangepaste speen erop proberen. Ze dronk een slokje en spuugde de speen weer uit. Dit herhaalde zich keer op keer om gek van te worden. Volgens Zef dronk ze alsof het “stront” was. Het duurde een eeuwigheid voordat ze genoeg gedronken had. Nu 2 maanden verder gaat het beter omdat ze ook al wat “muesli” en wat sprietjes hooi knabbelt. Volgens Zef gaat ze er nu doorkomen om te blijven leven en wordt ze al wat dikker. Het duurt nu niet lang meer of moeder en kalf mogen ook de wei in!

Inmiddels hebben wij geprofiteerd van het voorjaar om bomen en struiken te zetten in onze “tuin” en op het erf. Door de leilindes naast het pad van ons huis naar de stallen te plaatsen krijgen de gebouwen meer een verbinding met elkaar en komt de carré meer tot zijn recht. In de schapenweide achter ons huis is een kleine boomgaard met appels, peren en pruimen. Houten hekken zijn er geplaatst bij de opritten en de hoofdingang om een afbakening te hebben en onze 2 Catalaanse herders op het erf te houden. Onbedoeld maar welkom is onze uitbreiding van dieren. Acht wilde eenden hebben onze vijver ingepalmd, 2 vrouwtjes en 6 mannetjes. De keuze van de vrouwtjes voor de mannetjes is al gemaakt maar de andere 4 mannetjes zijn nog niet overtuigd en proberen de strijd aan te gaan om een vrouwtje te veroveren. Een heel spektakel en aangezien we geen televisie hebben volgen we de ontwikkelingen in de vijver!

Deze keer worden twee grote zwarte stieren geslacht, mochten er nog geïnteresseerden zijn in uw omgeving, er is genoeg deze keer!

Een frisse voorjaars groet,

Zef en Ingrid