Nieuwsbrief juni 2017

Het is juni en voor ons gevoel al hoogzomer met deze temperaturen en droogte. Wij wanen ons hier in het Zuiden van Frankrijk. Stofwolken als de koeien langs komen, flapperen van oren en zwaaien van staarten om de vliegen weg te jagen. Dit kunnen we allemaal beleven omdat de draad van de weide op 1.50 m. van ons terras is en koeien zijn nieuwsgierig dus staan ze vaak dicht tegen de draad bij ons! Het warme temperaturen en de droogte zijn wel een zegen om hooi te maken. Het gras droogt in zeer korte tijd en daardoor is de kwaliteit zeer goed!

Wij leven momenteel meer buiten dan binnen, wat dan weer een voordeel is want dat is niet onaangenaam! Zef moet zich ook aan het weer aanpassen dus dat betekent vroeg opstaan om te werken en in de middag een siësta oftewel een dutje! Laat naar bed om nog wat te genieten van de koelte van de late avond!

Sinds 15 mei hebben de zwaluwen zich weer laten zien, dat is toch altijd weer een goed teken. Ze waren eerst met 2 maar laatst heb ik er gelukkig 5 gezien, om al vliegend uit onze poel te drinken. Het is slecht gesteld met de zwaluwen, er zijn er helaas steeds minder!

De Poel is voor het eerst sinds 2 jaren droog gevallen, zie foto. Zoals ik al eerder beschreef drinken, schijten en plassen de koeien in de poel. Nu hebben we de laatste tijd bij de pasgeboren kalfjes een besmettelijke diarree die we voordien nog niet hebben gehad. Waar komt dit plots vandaan komt is ons een raadsel? Er staan nu 4 koeien die moeten gaan klaveren en als experiment gaan we om de poel draad maken zodat de koeien er niet meer uit kunnen drinken. Misschien is er een connectie met de poel die de diaree veroorzaakt.

Zef is druk bezig met de dennenbomen te snippen. Snippen is met de hand jonge scheuten af breken. Met de hand gaat sneller want je kunt met twee handen tegelijkertijd werken en zo heb je een natuurlijke wond omdat je die afscheurt en sneller geneest. Alleen doen we dit bij de nordman dennen. De bovenste nieuwe ring van de takken snippen we met een derde terug. Hierdoor wordt de vorm van de boom mooier en als deze, volgend jaar, uitloopt wordt de boom voller. Onder iedere naald zit een slapende knop en door deze heel jong te snippen activeer je de slapende knoppen.

We lopen net als in de mode vooruit in de tijd om te zorgen dat de dennenbomen, kerstbomen worden!

Een hele fijne zomer,

Zef en Ingrid