Multiculti stal

stal DSC08449 DSC08451

De koeien en kalveren vormen een hechte kudde, ze blijven in principe van hun geboorte tot de slacht op de boerderij. Zef Soogelee kent hun moeders, grootmoeders, enzovoort. Sinds een paar jaar kruist Zef Soogelee de Belgische witblauwe koeien met de Franse Parthenaise, Maine d’Anjou en Blondes de Aquitaine. Dat levert sterke dieren op met een betere zoogkwaliteit, minder ziekte en een betere groei. De kudde is dankzij het kruisen inmiddels uitgegroeid tot een ‘kleurrijk’ gezelschap van witte, zwarte, blauwe, zwartbonte, roodbonte, bruine en schimmelgrijze koeien.

De kalveren worden geboren in de eigen stal. Midden in de stal ligt de beschutte ‘kraamkamer’. Hier kunnen de koeien in alle rust wachten tot het proces van de natuurlijke geboorte zover is gevorderd, dat de dierenarts het kan afronden.

De kalveren blijven bij hun moeder tot ze na een maand of zes tot acht gespeend worden. Gebeurt dat niet, dan blijven ze soms jaren ‘profiteren’ van hun moeder. Kalveren worden overigens niet geslacht, het vlees zou veel te droog smaken. De stieren kunnen vanaf een jaar of twee geslacht worden. Koeien moeten minstens drie jaar zijn voordat ze geslacht worden.