Koeien

koeien weide

Zo’n zestig koeien, kalveren, pinken en stieren leiden een mooi leven in en rond de stal in het Ransdalerveld. De koeien en kalveren lopen bij elkaar. De tien stieren staan in een geïsoleerde wei, wat verder weg van de stal en de verlokkingen van de koeien. Maar ook zij lopen heerlijk buiten, wat tegenwoordig uitzonderlijk is.

De stal heeft een opvallende architectuur en is enorm ruim, open en luchtig. Zomer en winter kunnen de dieren zelf bepalen of ze in de beschutting van de wanden en het dak willen zijn, of buiten in de wei. Alleen als het gras ’s winters te kwetsbaar is, blijven de dieren binnen.

In de stal is het rustig, de ondergrond is zacht dankzij het stro, dat elke drie dagen wordt aangevuld. In het voor- en najaar wordt het vruchtbare mengsel van mest en stro uitgereden over het land.

Doordat de dieren zoveel lucht, licht en ruimte hebben, zijn ze zelden ziek. Enten tegen de pinkengriep, BVD en IBR blijkt niet nodig en antibiotica en andere geneesmiddelen worden in deze stal nauwelijks toegepast.

Ook de voeding is zo natuurlijk mogelijk, de dieren eten ’s zomers gras (voor de eiwitten) en worden dan bijgevoerd met maïs (voor de energie) van eigen teelt. ’s Winters levert kuilvoer van gras de eiwitten en gehakselde maïs en gemengde tarwe. Bierborstel en raapschroot worden gegeven voor extra eiwitten, als vervanger van soja, zodat alle voedsel lokaal geproduceerd wordt.